Historija

U nedjelju, 30.08.2015. godine, u Tuzli, u naselju Stupine u organizaciji JKP” Saobraćaj i komunikacije – Tuzla” doo Tuzla i BK ”Tuzla” održana je manifestacija “Četvrta Tuzlanska biciklijada”. Veliki odziv učesnika, njih 1586, pokazatelj je uspješnosti organizacije ove manifestacije. Glavni cilj biciklijade je omasovljenje rekreativnog biciklizma i animacija građana ka podizanju svijesti o važnosti i značaju vožnje bicikla za zdravlje čovjeka, obzirom da je ova manifestacija bila rekreativnog, a ne takmičarskog karaktera.

Učesnici su se počeli okupljati već u ranim jutarnjim satima, te se počelo sa prijavom i podjelom startnih brojeva, kupona za nagradnu igru, majica i poklon paketića sponzora. Po broju prijavljenih i njihovom entuzijazmu moglo vidjeti kako u Tuzli, ali i obližnjim gradovima postoji veliki broj predanih biciklista, koji predstavljaju populaciju koja se ne smije zanemariti. Biciklijadu je ispred Grada Tuzla otvorio gospodin Vedran Lakić, pomoćnik gradonačelnika u službi za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti Gradske uprave Tuzla. Nakon obraćanja gospodina Lakića, uprilićen je tradicionalni start “male biciklijade” na kojoj je učešće uzelo oko 30 djece, najmlađih biciklističkih entuzijasta, koji su vozili bicikla sve do Hotela Tuzla i nazad.

Tačno u 11:00 sati je krenula glavna povorka biciklista predvođena turističkim vozićem koji je upotpunio ovaj događaj. Biciklisti su se kretali rutom: Stupine – Hotel Tuzla – Dom Penzionera – SKPC ”Mejdan” – BKC – Miladije – Siporex – Solana – Irac – Skver – kompleks slanih jezera “Panonika” – Brčanska Malta – Stupine.

Lagani tempo vožnje su održavali biciklisti iz BK”Tuzla”, dok su učesnike pratila službena vozila JKP ”Saobraćaj i komunikacije -Tuzla” doo Tuzla, Ministarstva unutrašnjih poslova TK i ambulantno vozilo, te su na taj način preduzete sve mjere za sigurnosnu vožnju svih učesnika. Predviđena ruta pređena je bez problema i u savršenom redu. Po završetku vožnje za sve učesnike su bila obezbjeđena osvježenja i hrana, za što su se pobrinuli brojni sponzori.

Nakon osvježenja i kratkog odmora pristupilo se izvlačenju nagrada za učesnike koje su obezbjedili organizatori. Tom prilikom je podijeljeno ukupno 40 nagrada, u vidu korisne biciklističke opreme, kao što su zaštitne kacige , torbice, naočare, zatim 10x Start paket BHTelecom, 1 x tablet, a tri najsretnija uèesnika su dobila po bicikl.

Poučeni iskustvom organizacije prijašnjih biciklijada i trenda rasta broja učesnika (I biciklijada 500 učesnika, II biciklijada 800 učesnika, III biciklijada 1000 učesnika) obezbjedili smo 1200 majica za učesnike Četvrte Tuzlanske biciklijade. Na naše iznenađenje, ali i veliko zadovoljstvo, broj učesnika Četvrte Tuzlanske biciklijade je uveliko nadmašio očekivanja organizatora tako da je jedan dio učesnika ostao uskraćen za majicu Četvrte Tuzlanske biciklijade.

Ovom prilikom se u ime organizatora želimo ispričati svim učesnicima koji nisu uspjeli dobiti majicu i još jednom se zahvaljujemo svima koji su svojim dolaskom doprinjeli da ova biciklijada ispuni svoj smisao. U nastavku se nalaze fotografije i video sa ove manifestacije koje potvrđuju zainteresovanost i oduševljenje svih učesnika, ali i ostalih građana koji su se slučajno našli na ruti kojom su prolazili biciklisti.

Pogledjate kompletnu galeriju sa Četvrte Tuzlanske Biciklijade.

Četvrta Tuzlanska Biciklijada